Termékek

AdalékAromaBotBottartóDobozok, ládákCsalikKiegészítő, kellékErnyőEtetőanyagBojliFőtt magvakHaltartó, merítő, csalihálóPelletHorogMűcsaliÓlomOrsóRuházatSzemüvegekSzettTáska, botzsák, száktartóÚszóVersenyládaDVD-k, KönyvekVödör, dézsaZsinórBojlis kellékekFeeder / fenekezős horgászat kellékeiRablóhalas kellékekRakós botos horgászat kellékeiÚszós horgászat kellékei

2012. június 19.Édes vagy büdös, vagy édesen büdös?

Hozzászólások (6 db)

A horgászatban elterjedtek a büdös, halas jellegű etetők. Ez nem gond, ha működik, jobb, mint a hat hónapos rothasztott kukorica, aminek fogósságát nem kérdőjelezem meg, de elnézést kérek, ha elkap a hányinger, ha mellettem ezzel etetnek. Vannak olyan vizek, ahol lassan már csak ilyen „büdi” kajával lehet halat fogni, bár én azt tapasztaltam, hogy még ezeken a vizeken is előfordulhat az, hogy a halak rá sem hederítenek. Elsősorban akkor történhet ilyen csúfság, ha front érkezik, vagy front távozik. Ha ilyen se veled, se nélküled időjárás alakul ki, nehéz eldönteni, hogy halas, édes, vagy éppen semleges etetővel próbálkozzunk.

Édes vagy büdös, vagy édesen büdös?

Ki nem mondott alapszabály, hogy frontos idő esetén a natúr, semleges keverékekkel érdemes próbát tenni. Nálam ez annyiban merül ki, hogy veszek 2-3 kg Maros Mix kukoricapogácsát (TTX) és ledarálom. Ebbe csemegekukorica és búza- kukorica-kendermag alkotta extra mix kerül, amit vízzel, vagy minimális aromával összedolgozva már csúzlizhatok is a horgászhelyre. Mikor azonban még csak közeleg az időjárás változás, előszeretettel használom a halas-büdös és édes etetőanyagok keverékét. Gyárilag is léteznek ilyen összeállítások, de jobban szeretek a magam feje után menni. A Maros Mix etetőanyagai nagyon széles spektrumon mozognak, bőven van alkalma kísérletezni az embernek, egy ilyen próba történetét elevenítem most fel.

 Édes-halas keverékem alkotói

 Először is lássuk, milyen időjárással volt dolgom. A hőmérő higanyszála a 30-as magasságból zuhanni kezdett a 20-as érték irányába. Nem kell drasztikus hőmérséklet csökkenésre gondolni, 4-5 fokos lehűlés volt várható. A légnyomás csökkenése ettől sokkal jobban aggasztott. Meredeken fúródott negatív irányba, ami nem sok jóval kecsegtetett. Ha már megállapodik, akkor rendszerint a halak is táplálkozni kezdenek, de ha zuhan, akkor úgy kell őket kiimádkozni a vízből. Az időjárás változás, nem csak a halakra gyakorolt rossz hatást. A tópartra érve, hasogató fejfájás gyötört, jelezve, hidegfront érkezik. A botzsákból egy matchbotot húztam elő, és pontyra készülve, hosszan lefektetett szereléket készítettem. Kissé kábán keresgéltem a táskámba, azon tanakodtam, mit is keverjek? Eredetileg halas jellegű keverékkel készültem, a Method Mix mellé azonban valami édesebb kaját is kellene tenni. Egy korábbi pecából maradt egy kilónyi Maros Ponty Special-om, ami tökéletesen megfelelt az elképzeléseimnek. Angolmorzsával dúsított, közepesen durva őrlésű, édes ízű etetőanyag, amit termetesebb dévéreknél is bátran bemerek keverni, akik köztudomásúan édes szájúak. Egy kilónyi method mixhez egy kiló ponty specialt adtam, és kevés, az édes etetővel egy családba tartozó folyékony aromát kevertem a vízhez, amivel felnedvesítettem a keveréket. A végeredmény egy édes, de a háttérből halas jelleget is sugárzó etető lett, ami könnyedén felvette a hozzáadott egy kilónyi extra magmixet, és az ilyenkor elmaradhatatlan dobozka csemegekukoricát.  A táskámban ott lapult egy tömb Maros Mix puliszka is, ami egy hirtelen ötlettől vezérelve, egy közepes lyukbőségű rostán lereszeltem, és az etetőanyaghoz adtam. Igen látványos lett a végeredmény!

Eltérő íz-illat és szemcseméret

 

 

A kajából kitűnő, rikító sárga forgácsok reményeim szerint utat mutatnak majd a halaknak, ráadásul, mint korábban nem látott csemege talán táplálkozásra is serkentik a bajuszosokat. Borzasztó elégedett voltam magammal, már-már kezdtem a vállon veregetést, pedig halat még nem is fogtam! Ismerős ugye? Eltervezünk valamit, számunkra tetszetős dolgot alkotunk, és meg sem várjuk a halak reakciót, máris elönt bennünket a büszkeség. Teljes lelki nyugalommal lőttem be a gombócokat a 40 méterre bedobott úszóm köré, majd, mint aki jól végezte dolgát, elégedetten hátra dőltem. Az úszóm körül sokáig csend honolt, majd néhány oldalra dőlés jelezte, hogy a halak megérkeztek az etetésre. Az úszóm jobbra-balra bukdácsolt, egyértelmű jelét adva annak, hogy van hal a horog körül, de úgy tűnt, hogy egy dolog a horog közelébe csalni őket, és más dolog, kapásra is bírni a frontos tó lakókat. A csalogató megtette a dolgát, következhetett a variálás, megválaszolása annak a kérdésnek, hogy most vajon mire van gusztusa a halaknak?

 

A kukoricát-búzát-kendermagot tartalmazó extra magmix, egyetlen pontyos etetőmből sem hiányzik

 

 

 

Aprócska optikai tuning: Törőszitán lereszelt etető puliszka

Kezdtem a különféle pelletekkel, ízesített és natúr kukoricákkal, csontival egyszerűen, és dippelve, de sehogyan sem tudtam kapást kicsikarni. Utolsó mentsváram egy régi, klasszikus volt, az eredeti trágyagiliszta. Egy barátom szedte korábban, és a különbség az „original" trágyabűvész és a boltokban kapható dendrobaena között már a dobozból kivéve is szembetűnt. A virgoncsága messze felülmúlta „városi" testvérét, aminek köszönhetően többször sikerült a horgot az ujjamba szúrni, mintsem őkelmébe. Aprócska trükk, hogy ha a feltűzött girnyóknak a végeit ollóval megcsípjük, akkor abból szabadon áramlik ki az ínycsiklandozó testnedv, és az eddig sem lanyha mozgás sportosabb fokozatba kapcsol.

Először a kárászok tették tiszteletüket

Szép csokrot tűztem, majd megújult lelkesedéssel vetettem a horgom a halak közé. Nem is kellett sokáig várnom, elhúzós kapásnak vághattam be. Komoly súlyt éreztem a horgomon, titkon egy tízes körüli pontyra gondoltam, de egy tok volt a tettes. A horog szépen ült a tok húsos ajkaiban, így nem kellett leakadástól tartanom, kiélvezhettem a fárasztás örömét. A halat végül ki sem emeltem a vízből, még a part szélén megszabadítottam a horogtól, és hagytam had menjen útjára. A következő csokréta is gyorsan elkelt, most egy kárász volt a tettes, majd végre ponty következett. A horogra került halak elárulták, hogy ott vannak az etetésen, de nem vesznek fel akármit.

 


 

 

 

 

 

Az édes-halas keverék behúzta a halat, de ez önmagában még kevés. Meg kell találni a halak szája íze szerinti csalit is, ami sokszor sokkal nehezebb feladat. Akkor, és ott a trágyagiliszta volt a favorit. Hogy azért, mert ő sem emberi orrnak kellemes sárgás nedűt eresztett magából, vagy azért, mert virgoncan dance-elt a horog végén, száz százalékos biztonsággal meg nem állapíthatom, de pont ez a szép a horgászatban! Mindig marad egy csöppnyi misztikum a végén. A következő nap barátommal szándékosan, az előző napi megállapításom igazolására két különféle ízt kevertünk, és a legnagyobb precízség miatt, rakósbottal horgásztunk rá. Én bevállaltam a halas etetőt, amiről sejtettem, hogy a frontos időben nem biztos, hogy jó lesz, míg cimborám egy édes vonalat próbált.

Végre!

 

 

Mondhatom, hogy egyik legf(r)ontosabb halunk

 

 Az eredmények őt igazolták, ahogy várható volt, az én halas etetésemről mindössze egy ponty érkezett, míg barátomnál sorra húzták a gumit a top szettből. Lehet, hogy ha csak egy tyúklépéssel is, de közelebb kerültem a megoldáshoz? A következő hasonló horgászatkor majd kiderül!

Barátom délutáni kis édese...
 
...és az én kis büdösöm. Itt darabra ugyanaz a végeredmény, de míg nálam csak ez az egy volt, addig cimborámnál!

Írta: Polyák Csaba (csabio)

Fotók: Polyák Csaba (csabio)


Kapcsolódó anyagok


HozzászólokHozzászólások

2 oldal, 6 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

2012.06.21. 22:50

Az EB-re nem tudtunk tudósítót küldeni a költségek miatt.
Nemrég beszéltem Szénási Béla szövetségi kapitánnyal.
A tervek szerint holnap délelőtt ad interjút telefonon. Szombaton és vasárnap pedig a fordulók után.
Rövid beszélgetésünk alatt megtudtam, hogy a csapat napról napra jobban szerepel. A fogható halak sneci és ponty.
A mai napon csapatunk az angolok mellett horgászott. A két csapat tagjai közül Várszegi Balázs több mint 17 kilós fogása emelkedett ki. Figyelemre méltó volt, hogy az angolok közül Willy Raison több mint 13 kiló snecit fogott egy kb 7m-es minirakóssal.
Nem lesz egyszerű verseny, remélem holnap délelőtt többet is megtudunk a kapitánytól.

2012.06.20. 15:47 fanatic

Sziasztok!

A horgászklub.eu mikor kezdi meg a hétvégi spanyolországi EB-ről a tudosítást?
Nagyon várom, várjuk az információkat!
Vagy adjon valaki egy linket, ahol követhető az esemény...

egy fanatic

2012.06.20. 10:11

Ismét egy nagyon színvonalas, hasznos írást olvashattunk Csabitól.
Nagyon élvezetes volt olvasni, plusz még hasznos infókat is kaptunk, hogy mikor milyen etetőanyagot használjunk.

Végre nem a feeder dől mindenhonnan... :-)

2012.06.19. 22:35

Szuper lett! :) Nagy peca lehetett....

A víz: Nyíregyháza, Verba tanya

2012.06.19. 22:03

Szuper cikk!Ez melyik tó,jónak tűnik!
Üdv

2 oldal, 6 összesen, 1-5 ««  «  1 2  »  »»

További írások


Hírarchívum


Lap tetejére
«« Vissza az előző oldalra
Magazin Online TV